Szótövező eljárások hatása magyar szövegek automatikus kategorizálásánál - Tikk Domonkos; Törcsvári Attila; Biró György; Bánsághi Zoltán; Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferencia (3.) (2005) (Szeged) (2005)
Cikkünkben a szövegbányászat területén jellemzően alkalmazott vektortér-modell reprezentáció egyik fontos kérdését, a dimenzióredukciót tárgyaljuk. Ezen belül különböző szótövező eljárások hatását vizsgáljuk több szempontból. Egyrészt azt tekintjük át, milyen összefüggés van az alkalmazott szótövező és a szótár mérete között. Másrészt az egyik szövegbányászati alapfeladat, az osztályozás esetén azt tanulmányozzuk, hogy az egyes szótövezők alkalmazása milyen minőségi következménnyel jár. A vizsgálat során a HunStem szótövezőt, a szópárlista alapú szótövezőt, és egy általunk javasolt ún. óvatos szótövező eljárást hasonlítunk össze. Tesztjeink során a HITEC automatikus osztályozó programcsomagot használtuk.