Cervantes y el islam - Kéri Katalin; Cervantes Saavedra Miguel de (Universidad "József Attila", Departamento de Estudios Hispánicos Szeged, 2005)
A tanulmányban csupán egyetlen, ám nagyon is szerteágazó és fontos téma kerül bemutatásra a spanyol író-óriás művei kapcsán: Cervantes iszlámról szerzett ismeretei és az ezekre alapozott gondolatai. A témával kapcsolatos vizsgálódások elsősorban az író Don Quijote köteteire alapozottak, ám a világhírű regény tartalmának értelmezéséhez Cervantesnek azok a színdarabjai is segítséget jelentettek, amelyekben az iszlámról is írt, arra is tett utalásokat. A téma kutatása során felhasználásra kerültek azok a szaktanulmányok és könyvek is (magyar, angol és spanyol nyelven), amelyek kapaszkodót nyújtanak Cervantes életútja, a korszak története illetve Európa iszlámképe és korabeli iszlám-politikája megértéséhez. Művei alapján megfogalmazhatjuk, hogy személyes tapasztalataiból bőven merítve Cervantes az iszlámról, a lelkiismereti szabadságról modern, európai módon gondolkodott, és felvillantja előttünk a békés, egymás hitét és meggyőződését tiszteletben tartó, mások kultúráját elfogadó magatartást.
Keywords: Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom; Filozófia, etika és vallástudományok