Motorhűtő folyadékok dielektromos tulajdonságainak vizsgálata - Greznár Márk (Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 2019)
A folyadékok dielektromos tulajdonságainak jellemzése elengedhetetlen a gyártó cégek számára, mivel információt szolgáltathat a késztermékek minőségéről. Ezen paraméterek mérésére különböző eljárások kerültek kidolgozásra. Az alkalmazandó mérési elv kiválasztásánál figyelembe kell venni az anyag tulajdonságait az alkalmazni kívánt frekvencián, valamint, hogy a megkívánt pontosság elérhető-e az adott módszerrel. Az általunk használt DAK-3.5 mérőrendszer, mérési elve a nyitott végű érzékelőt alkalmazó eljárások közé tartozik. Méréseink során a kereskedelemben kapható, különböző adalékanyagok hozzáadásával készülő motorhűtő folyadékok dielektromos paramétereit vizsgáltuk 200-2400MHz frekvencia-, és 20-50 oC hőmérséklettartományban. Abstract: Characterization of the dielectric properties of liquids is essential for manufacturing companies as they can provide information on the quality of finished products. Various methods have been developed to measure these parameters and each method is limited to specific frequencies, materials, applications. DAK-3.5 measuring system used in our tests measures the dielectric properties of the samples based on open-ended coaxial probe technique. During our investigations dielectric parameters of commercially available engine coolants produced by the addition of various additives were examined in the frequency 200-2400MHz, and at 20-50 °C range.