A láncos tárolás helymegtakarításának vizsgálata - Oláh Judit; Pauluk Júlia (Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged, 2015)
Minden termelő vállalat életében nagyon fontos szerepet kapnak a készletek, illetve az, hogy a raktár működése zavartalan legyen, ezért elengedhetetlen a folyamatok folyamatos felülvizsgálata, új eljárások alkalmazása, hogy a hatékonyságot növeljék. A raktár működése folyamatosan változik, új, a hatékonyabb munkavégzést elősegítő eszközöket, rendszereket vezetnek be. Igyekeznek javítani a munkakörülményeken, a biztonságon, a folyamatok átláthatóságán és egyszerűsíteni azok nyomonkövetését. Kutatási célként a „láncos” tárolás helymegtakarításának vizsgálatát tűztük ki egy gumiabroncsgyártó vállalat raktárában. Első hipotézisünk az volt, hogy valóban helytakarékosabb a „láncos” tárolás. Második hipotézisként pedig azt fogalmaztuk meg, hogy 15% ennek a helymegtakarításnak a mértéke. A vizsgálat során egyaránt használtunk primer és szekunder kutatásokat. A primer kutatások során foként a raktárosokkal készítettünk interjúkat, melyek révén alaposan feltérképeztük a raktár működését. A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy valóban helytakarékosabb a „láncos” tárolás. Az éves átlagkészletből és a július hónapi napi készletből kimutatott átlagos helymegtakarítás valamelyest eltér egymástól, viszont az első hipotézisünket mindkettő alátámasztja. A második hipotézisünket nem sikerült igazolni, ugyanis alábecsültük a megtakarítás nagyságát, hiszen a „láncos” tárolással 22-25% között mozog ez az érték szemben a becsült 15%-kal. Abstract: For most manufacturing companies it is important to keep goods in stock, which is why warehouse operation is constantly changing: new, more efficient tools and systems are being introduced to enhance work efficiency. Companies try to improve working conditions, security and the transparency of processes while simplifying tracking stocks. In our study we present the main results of our research topic. Our objective was to investigate space saving using the „chain” storage method at a tyre company in Hungary. Our first assumption was that this method leads to significant space savings which makes it more effective than other storage methods. We estimated that the company saves at least 15 per cent space by using the new system. During the primary research we interviewed mostly storekeepers so we could map the warehouse operation processes. In addition, we tabulated and drew conclusions from the available data. The ready-made tables and the data about stocks that we obtained were also an integral part of our research. Our results confirmed that the „chain” store method is more space-saving. The annual average stock level and the average daily stock level in July 2014 show slightly different average space saving results, but both of them support our first assumption. We could not verify our second assumption since we underestimated the magnitude of the savings, because the „chain” storage the space saving is between 22 and 25 per cent compared to our estimate of 15 per cent.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok