Emblems, stage, dramaturgy preliminary notes to and iconographic/iconological and "iconoclastic" approach to the Shakespearean Theatre - Szilassy Zoltán (1984)
Az irás négy ré szre oszlik, és rövid összegzéssel, va lamint a filológiai apparátus dokumentálásával zárul. Az első részben általános, bevezető problémákról esik szó. A szinháztörténetben és -elméletben is gyümölcsözőnek látszanak az emlitett módszerek; a korabeli dokumentáció /pl. Henslc»re Naplója/ is az Erzsébet-kori szinház "emb lematikusságára" mutat. Recepcióesztétikai saenpontból kérdés, hogy nem volt-e . a szinpadon alkalmazott emblémáknak nivelláló szerepük is. A második részben módszertani problémák kerülnek elő. Hangsulyoztatik a másfajta. képelemzés létjoga és hosszu, XX. századi öröksége. Utalással a kötet vendégszerzőinek irásaira, az ikonográfia és az ikonológia következetes használatát javasoljuk, egyben alternativáknak vagy kiegészitőknek tekintjük őket: alá és felérendelés nélkül. A harmadik részben az emblémák és a szinpadi konvenciók viszonylatáról esik szó, ahol a képalkotás közös gyökerein és a szinjáték esz tétikai összetettségén van a hangsuly. A negyedik rész - dramaturgiai problémák kapcsán - néhány Shakespeare Quarterly cikket elemez, melyek a mondott módszerek előnyeit és hátrányait jól reprezentálják, de az előnyök inkább dominálnak. A zárószó gyakori eszmecserét javasol az európai és az amerikai irodalmárok között abban az élénken pezsgő eszmekörben, amelyet pl; a Research Opportunities in Renaissance Dramadokumentál.
Keywords: Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom; Általános irodalomtudományok; Művészetek (művészetek, művészettörténet, előadóművészetek, zene); Előadóművészet (zene, színháztudomány, dramaturgia)