The language and logic of inquiry some basic problems - Blutman László (Acta Universitatis Szegediensis : forum : acta juridica et politica, 2021)
A jogi szövegek elemzése alapvetően és kiindulásképpen nyelvi és logikai eszközökkel történik, amelyekkel feltárhatjuk a szövegek által közvetített gondolatokat és azok összefüggéseit. Mindez sok bizonytalanságot hordoz magában. A bizonytalanság nemcsak nyelvi jellegű (pl. mit jelent egy szó vagy kifejezés egy adott összefüggésben), hanem logikai is. Alapvető probléma, hogy a rendelkezésre álló logikai kategóriák felhasználásával hogyan lehet megfelelően leírni és értékelni a jogi szövegekben megjelenő gondolkodást, különös tekintettel a következtetésekre. Például bárki, aki megpróbált egy logikai térképet felvázolni egy bírósági döntés indoklásáról, érzékelhette a problémákat. A gyakorlati nehézségek már a legalapvetőbb kérdéseknél elkezdődnek: pl. mi tesz egy következtetést deduktívvá, hogyan tudjuk mérni vagy kifejezni a valószínűség fokát egy induktív következtetésben. Ebben az írásban megpróbálok néhány hasonló, alapvető nehézséget bemutatni és elemezni. Ehhez egy terjedelmes, egy szerzőhöz kötődő, közismert, sokak által elemzett, ellentmondásos értékelések tárgyát képező szöveget választottam, amely a problémák racionális megoldására irányul, vagyis valamiféle vizsgálatra, ami jellemző a jogi szövegekre is. A szokásos jogi szöveg nem felel meg e feltételeknek. A híres detektívfigura, Sherlock Holmes történetei azonban megfelelő szöveghátteret és elemzési alapot nyújthatnak. A detektív gondolkodásmódjának leírására tett kísérletek jó közvetítői bizonyos nyelvi és logikai kérdések tanulmányozásának, amelyek relevánsak lehetnek a jogi szövegek logikai elemzése szempontjából.