Coordination of unemployment benefits in the European Union - Hajdú József (Acta Universitatis Szegediensis : acta juridica et politica, 2007)
Napjainkban a munkanélküliség különös figyelmet kap az Európai Unióban, hiszen az egységes munkaerőpiácon 1992 óta átlagosan 10 százalék körül mozog a munkanélküliségi ráta, és csak1999-ben sikerült 9 százalékra csökkenteni az átlagot. A munkanélküliség ellen folytatott küzdelem elsősorbana tagállamok feladata. A munkanélküliek pénzbeli és egyéb támogatásai képzés, önálló vállalkozóvá Válás elősegítése stb - a tagállamok pénzügyi keretei szerint alakulnak. Az EU alapvetően csak javaslatok megfogalmazására, a legjobb tagállami megoldások közvetítésére jogosult. A szociális biztonsági koordináció ezena területen is kivételt képez;és olyan európai közösségi jogi szabályozást honosít meg,amely érinti a tagállami (passzív) munkanélküli ellátórendszereket. A munkanélküli ellátásokra is vonatkozika koordináció négy alapelve,az egyenlő -elbánás, az egy tagállam joghatósága az összeszámítás és az exportálhatóság elve, továbbá a kiegészítő elvek közülazarányÓsítást és a tilalmat kimondó alapelv. Ez azt jelenti, hogy egy munkanélküli mindig egy csak egy tagállamtól kaphat munkanélküli ellátást. A koordináció ; azokraaz Európai Uniós és jogszerűen az .Európai Unió területén: tartózkodó harmadik állam pólgáraraira. tartalmaz . rendelkezéseket, : akik migráns : munkavállalók, tehát valamilyen nemzetközi`.(határon átnyúló) elem jelenik meg a:foglalkoztatásuk, majda munkanélkülivé válásuk kapcsán Agyakorlatban ez azt jelenti ;. hogy a munkanélkülivé vált személy nem annak a tagállamnak az állampolgára, amelyben munkanélkülivé; vált; vagy ha az is,előtte más tagállamokban is dolgozott.Ez a , rendszer . garantálja, hogy neérje hátrány °: azért, mertnem : csupánegyetlen tagállamban' végzett munkát. Ebben a munkában a munkanélküli ellátások Európai Uniós koordinációjával kapcsolatos legfontosabb gyakorlati problémákra mutattunk rá.