A művészet a digitális térbe költözik - Szirmai Éva (Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szeged, 2022)
A digitális technikák és az online tér biztosította lehetőségek felhasználása a kulturális-kreatív szektorban a 21. század második évtizedében jelentősen átalakította mind az alkotási, befogadási folyamatot, mind a kultúraközvetítés platformjait. A COVID-helyzet különösen jelentőssé tette a digitális és/vagy online művészet eszköztárának alkalmazását, ugyanakkor ennek művészetelméleti megközelítése még várat magára. Tanulmányomban azt vizsgálom, hogy a pandémia idején megjelent művészetközvetítési módok milyen forrásokból táplálkoztak, illetve, hogy melyek azok, amelyek feltehetően a továbbiakban is meghatározzák az alkotók és a közönség közötti viszonyt. In the second decade of the 21st century, the use of digital technologies and the opportunities provided by the online space in the cultural and creative sector has significantly transformed the processes of creation and reception of works of art as well as the platforms for cultural dissemination. The COVID situation has made the use of digital and/or online art tools particularly relevant, but the theoretical approach to this is still to be explored. In my study, I will examine the sources of art mediation that emerged during the pandemic and the ways in which they are likely to continue to influence the relationship between artists and audiences.
Keywords: Bölcsészettudományok; Művészetek (művészetek, művészettörténet, előadóművészetek, zene)