Étrend-kiegészítő készítmények vizsgálatának tapasztalatai - Horváthné Soós Erika (Élelmiszervizsgálati közlemények, 2019)
Az étrend-kiegészítők és a sportolóknak szánt termékek tiltott hatóanyagainak - gyógyszerek és ezek designer vegyületei - meghatározása az élelmiszer-analitikai vizsgálatok fontos, de a mai napig nem igazán ismert és szabályozott területe. Laboratóriumunkban három fő termékcsoport vizsgálatával foglalkozunk. Az első csoportba a sportolóknak szánt termékek tartoznak. Ezek lehetnek étrend-kiegészítők, valamint a 2016 előtt a különleges táplálkozási célú élelmiszerek közé sorolt készítmények csoportja - például az elsősorban sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt nagy fehérje tartalmú, nagy izomerő kifejtését elősegítő termékek -, amelyek 2016 után az étrend-kiegészítők vagy a normál élelmiszerek kategóriájába kerültek át. A sportolók számára a készítmények fogyasztásakor az egészség megőrzése és az elérni kívánt élettani hatások mellett fontos szempont, hogy a termékek még nyomnyi mennyiségben se tartalmazzanak a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján szereplő hatóanyagokat, hiszen ezek jelenlétéért a szervezetükben kizárólagosan önmaguk felelnek. A második a fogyasztószerek csoportja. Az étrend-kiegészítőkben használt tiltott hatóanyagaikat tekintve az ide sorolt készítmények nagy hasonlóságot mutatnak a sportolók számára tiltott stimulánsokat tartalmazó termékek csoportjával. A harmadik csoportot a szexuális diszfunkciók kezelésében használt készítmények képezik. Ezekben a gyógyszerként széles körben ismer foszfodiészteráz-gátlók jelenhetnek meg tiltott hatóanyagként vagy szennyezőként. A termékek összetevői között leggyakrabban növényi kivonatokat tüntetnek fel. A szennyezés mértéke a vizsgált csoportokban széles skálán mozoghat mindhárom esetben, a nyomnyi mennyiségtől a gyógyszer hatóanyagnyi mennyiségekig is megtalálhatók egyes termékekben. 12 évvel ezelőtt, amikor a laboratóriumunkban hozzáfogtunk a sportolóknak szánt termékek vizsgálatához, célunk olyan áttekintő - screening - analitikai módszerek kidolgozása volt, amelyekkel a tiltott stimulánsokat 100 ng/g, míg az anabolikus hatású szereket 10-50 ng/g kimutatási határral tudtuk hatékonyan, robosztusán, kellő mérési (detektálási) pontossággal meghatározni. A potencianövelő készítmények vizsgálatát 3 évvel később indítottuk el. A kezdeti 40 komponens analízise óta a vizsgált hatóanyagok típusa és a komponensek száma is számottevően növekedett, ezen túlmenően a stimulánsok és narkotikumok esetében a kimutatási határ 10 ng/g-ra javult. Jelenleg 126 tiltott összetevő meghatározását végezzük akkreditáltan a laboratóriumban. Ez idő alatt alapanyagokból és késztermékekből együttesen több mint 10 000 elemzést végeztünk el. Az anabolikus hatású szerek, hormon és metabolikus módosítók vizsgálatára GC-MS és LC-MS/MS, míg a stimulánsok, narkotikumok, béta-blokkolók, béta2-agonisták, valamint a potencianövelő szerek meghatározására a megfelelő mintaelőkészítést követően LC-MS/MS méréstechnikát alkalmazunk. Kéziratunkban a laboratórium által vizsgált vegyületcsoportok közül az anabolikus hatású szerek, valamint a hormon és metabolikus módosítók közé tartozó aromatáz inhibitorok vizsgálatát mutatjuk be a sportolóknak szánt termékekben és alapanyagaikban. Megjegyezzük, hogy a dolgozatban szereplő, az étrend-kiegészítőkben található vegyületek nevére a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott angolszász írásmódot alkalmazzuk, kivéve a magyar köznyelvben is használt vegyületneveket és - csoportokat (pl. koffein stb.).