Élelmiszeripari csomagolóanyagok biodegradálhatóságának vizsgálata laboratóriumi respirométerrel = Assay of the biodegradability of food packaging materials with laboratory respirometer

A fosszilis energiaforrások kimerülése, a növekvő energiaköltségek és az egyre kiterjedtebbé váló környezetszennyezés új kihívásokat támaszt a csomagolóanyagok előállítása során. A környezetvédelem szempontjából fontosak a biodegradálható csomagolóanyagok. Ezért már számos mérési módszer létezik a b...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Pintér Szilvia
Petrik Mária
Beczner Judit
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: EOQ MNB Budapest 2012
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 58 No. 1-2
Kulcsszavak:Élelmiszeripar - csomagolás, Élelmiszertudomány - kutatás, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79563
LEADER 03919nab a2200265 i 4500
001 acta79563
005 20230826083042.0
008 230718s2012 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Pintér Szilvia 
245 1 0 |a Élelmiszeripari csomagolóanyagok biodegradálhatóságának vizsgálata laboratóriumi respirométerrel = Assay of the biodegradability of food packaging materials with laboratory respirometer  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Pintér Szilvia 
260 |a EOQ MNB  |b Budapest  |c 2012 
300 |a 17-31 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 58 No. 1-2 
520 3 |a A fosszilis energiaforrások kimerülése, a növekvő energiaköltségek és az egyre kiterjedtebbé váló környezetszennyezés új kihívásokat támaszt a csomagolóanyagok előállítása során. A környezetvédelem szempontjából fontosak a biodegradálható csomagolóanyagok. Ezért már számos mérési módszer létezik a biodegradációs folyamat nyomon követésére szilárd és vizes közegben egyaránt. A vizsgálatban is alkalmazott respirometriás módszerrel indirekt és direkt módon is meghatározhatjuk a biodegradációs folyamat során a mikrobák által elfogyasztott oxigént egy zárt mintát tartalmazó lombikban. Jelen dolgozat témája a különböző élelmiszeriparban használatos csomagolóanyagok biodegradálhatóság vizsgálatának és összehasonlításának bemutatása. Laboratóriumi respirometriás rendszer segítségével, indirekt módon határoztuk meg a minták szén-dioxid termelését, majd biodegradálhatóságát. Talajba beágyazásos módszerrel egészítettük ki a vizsgálatokat. A 2 módszer során kapott eredmények egymással összhangban voltak. A kísérlet során alkalmazott közeg mikrobiológiai vizsgálatát elvégeztük kiindulási és végső állapotban. A statisztikai elemzés alapján szignifikáns különbség van a vizsgált csomagolóanyag-minták szén-dioxid termelésében, illetve biodegradálhatóságában. A leginkább lebomló a papír- és a keményítőalapú csomagolóanyag. Due to the depletion of fossil raw materials, rising energy costs and the increasing enviroment pollution new requirements have appeared over the packaging materials. These new demands are forcing new biodegradable packaging materials to protect the enviroment. Therefore there are several different measure methods or tests which modelling the biodegradation process of organic compounds in aquatic-and soil media. Respirometric methods provide direct or indirect measurement of oxygen consuming by microbas in an air or oxygen-enriched enviroment in a closed vessel. The aim of this work to examine and compare different kind of biodegradable food packaging materials concerning the real biodegradable features. Manometric respirometric method was applied which can measure the biodegradation rate in indirect way. Soil embedded trial was also applied. This two methods were in harmonisation regarding the results. The microbial investigation of the applied media was examined in the initial phase and after the trial period. According to the statistical analyzis significant difference was determined between the examined materials regarding the biodegradability. The most biodegradable materials are the paper based and starch based food packaging materials. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszeripar - csomagolás, Élelmiszertudomány - kutatás, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat - módszer 
700 0 1 |a Petrik Mária  |e aut 
700 0 1 |a Beczner Judit  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79563/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2012_01-02_017-031.pdf  |z Dokumentum-elérés