Panelcheck szoftver statisztikai lehetőségei az érzékszervi bírálócsoport teljesítményének monitorozásában = Statistical possibilities of the of the Panelcheck software at monitoring of sensory panel performance - Gere Attila (Élelmiszervizsgálati közlemények, 2013)
Kutatásunk során az érzékszervi bíráló panelek megbízhatóságát vizsgáltuk sör minták elemzése során. Az érzékszervi panelek megbízhatóságának vizsgálata ugyanolyan hangsúlyt kíván, mint bármely más mérőműszer. A további módszerekben (pl. preferencia-térképezés) történő felhasználás előtt meg kell győződni az adatok megbízhatóságáról. Ennek a problémának a megoldására nyújt lehetőséget a norvég Nofima által kifejlesztett PanelCheck program, mely jelenleg egyedüli az érzékszervi panelteljesítmény mérésére alkalmazható statisztikai módszereket tartalmazó szoftverek közül. Kutatásunkban a szoftver fejlesztői által javasolt Workflow-t követtük. Az elemzések során először a nem szignifikáns termék tulajdonságokat zártuk ki (ANOVA), majd a többváltozós statisztikai elemzések segítségével (Tucker-1 plot, Manhattan plot) a panel összhangját vizsgáltuk. A vizsgálat során megállapítottuk, hogy a panel összhang megfelelő volt, nem voltak félreértések a skálahasználattal kapcsolatban. Az egyváltozós elemzések során (F plot, MSE plot, p*MSE plot) a panel tagjait egyenként vizsgáltuk, melynek során sikerült azonosítani, hogy az egyes vizsgált tulajdonságok esetében melyik paneltag szorul további gyakorlásra. Emellett sikerült azonosítani a nagyon jó megkülönböztető- és ismétlőképességgel rendelkező bírálókat is. Az érzékszervi panelek egészének, illetve a panel tagjainak elemzése segítséget nyújt, hogy akár személyre szabott teljesítményjavító feladatokat lehessen összeállítani a panel vagy egy bíráló részére. The aim of this study was to analyze the reliability of sensory panels evaluating beer samples. The issue of the reliability of the sensory panels is equally important with the reliability of any measuring instrument applied in a research. One should be sure about the reliability of the data set before using it as a source of further methods (e.g. preference mapping). In order to solve this problem the Norwegian research institute Nofima has created software called PanelCheck which is currently the only suitable software for measuring the performance of sensory panels. During the data evaluation the workflow - suggested by the software owner - was followed. As the first step of the analysis the non-significant product attributes were eliminated (ANOVA) then the agreement of the sensory panel was evaluated using multivariate techniques (Tucker-1 plot, Manhattan plot). It was assumed that the panel agreement was suitable the panel members did not misunderstand the use of the scale. The panel members were evaluated one by one applying the univariate statistical techniques (F plot, MSE plot, p*MSE plot) and panel members who needed more practice were identified. In addition panel members having good discrimination ability and repeatability were identified, too. Analyzing the performance of the whole panel or an individual assessor can help to create aimed tasks to improve the performance of the panel members and also the whole panel.