Megfigyelések különböző minták stroncium izotóp koncentrációjának változásáról a csernobili katasztrófa után - Cseh Éva (Élelmiszervizsgálati közlemények, 1991)
Szerzők beszámolnak az 1986. évi csernobili atomkatasztrófa után végzett tejés takarmány-minták stroncium aktivitás méréséről. A kémiai elválasztás után meghatározott aktivitás koncentrációk 1986. májusában nagyságrendekkel nagyobbak voltak az előző évek átlagánál. A preparátumok ismételt mérésénél aktivitás csökkenés volt tapasztalható. A mérési adatok alapján megállapították, hogy az összes stroncium aktivitás koncentráció több mint 80 %-a származott az 50,5 nap felezési idejű ®^Sr izotóptól és a hosszú felezési idejű 90$г+90у aktivitás koncentráció tejnél 2,6 - 3,2-szerese, növénynél 10-15-szerese volt az 1981-85 évek átlagánál, valamint a növények aktivitása 1986. május 10. és 26. között tizedére csökkent a természetben bekövetkezett higulás révén. Authors report on the strontium activity measurement in milk and feeds after Chernobil nuclear disaster in 1986. The activities measured after chemical concentration were higher than the average of former years with several orders of magnitude. Repeated determination of specimens showed a decrease in activity. On the basis of the data measured, it is concluded that more than 80 % of the total activity was resulted from the ^^Sr isotope, having a half-life of 50.5 days. The activity concentration of the long half-life ^ S r and 90y isotopes was 2.6-3.2 times more in milk and 10-15 times more in plants than the average of the years 1981 - 1985. The activity of plants decreased between 10th and 26th May with a factor of ten due to the dilution that occurred in nature. Es wird über die Messung der Strontiumaktivität von Milch- und Futtermittelproben nach der Atomkatastrophe in Tschernobil im Jahre 1986 berichtet. Die nach der chemischen Trennung bestimmten Aktivitätskonzentrationen waren im Mai 1986 mit Größenordnungen größer als der Mittelwert früherer Jahre. Bei der wiederholten Messung der Präparate konnte eine Verringerung der Aktivität festgestellt werden. Aufgrund der Meßdaten wurde festgestellt, daß mehr als 80 % der Konzentration der Gesamtstrontiumaktivität vom ^Sr-Isotop mit einer Halbwertszeit von 50,5 Tagen resultierte und sich die 90Sr-t-90y Aktivitätkonzentration mit langer Halbwertszeit bei Milch auf das 2,6 bis 3,2 fache und bei Pflanzen auf das 10 bis 15 fache des Mittelwertes der Jahre 1981- 85 erhöhte sowie sich die Aktivität der Pflanzen zwischen dem 10. und 26. Mai 1986 infolge der Verdünnung in der Natur auf 1/10 verringerte.