Alexitímia, érzelemszabályozás és életminőség vizsgálata krónikus fájdalommal élők körében - Tercs Szonja Mária; Csabai Márta (2018)
Jelen dolgozat első felében, olyan krónikus fájdalommal együtt elő személyek körében vizsgáltam, az alexitímia, az érzelemszabályozási nehézségek és az életminőség összefüggéseit, akik sem fájdalom szindrómával, sem más szomatikus betegséggel nem diagnosztizáltak. Vizsgálataim során arra voltam kiváncsi, hogy az alexitímia pozitívan együttjár-e az érezelemszabályozási nehézségekkel és negatívan az elégedettséggel, valamint arra, hogy az alexitímia megléte magasabb megélt fájdalom erősséggel jár-e. Továbbá, vizsgálataim kitértek a krónikus fejfájással elők életminőségére, mely során azt feltételeztem, hogy a fejfájással élők elétminősége alacsonyabb azokéval szemben, akik valamilyen más fájdalommal élnek együtt. Vizsgálataim második felében a krónikus fájdalommal együtt elők eredményeit vetettem össze fájdalom szindrómás betegekével és azt teszteltem, hogy a fájdalom szindrómás csoportban az alexitímia és az érzelemszabályozás magasabb szinten van-e jelen, míg az életminőség alacsonyabban. Mindezek mellett a teljes mintán megvizsgáltam, hogy a fejfájás és az impulzuskontroll nehézségek mutatnak-e összefüggést. A vizsgálati személyek a Szegedi Neurológia Klinika által kifeljesztett fájdalom kérdőívet töltötték ki, a Torontói Alexitímia Skála, az Érzelemszabályozási Nehézségek Skála a WHO rövidített Jól-lét kérdőíve mellett. A krónikus fájdalommal együtt élők mintáját 61 fő alkotta, míg a fájdalom szindrómás betegekét 92 fő. Az eredmények azt mutatják, hogy jelen van a pozitív együttjárás az alexitímia és az érzelemszabályozási nehézségek között és a negatív együttjárás is megmutatkozik az alexitímia és életminőség között krónikus fájdalommal élők körében valamint, mindezek szignifikánsan erősebben mutatkoznak a fájdalom szindrómás betegek esetében. Azok a feltételezésim, melyek a fejfájás összefüggéseit voltak hivatottak feltárni az életminőséggel és az impluzuskontroll nehézségekkel kapcsolatban, nem nyertek bizonyosságot jelen mintán.
Keywords: Bölcsészettudományok