Mikroszkópos szem-kéz koordinációs gyakorlatok - Szabó Andrea; Kovách Kornél; Kiss János; Boros Mihály; Poles Marietta (2020)
A tananyag felépítése: 1. A tanulási eredmény ismertetése (tudás és készség) 2. Előzetesen szükséges elméleti háttér és gyakorlati tapasztalat 3. Szükséges anyagok 4. Szükséges elméleti háttér (lépések): Elhelyezkedés a mikroszkópnál, a mikroszkóp és a loupe beállítása Mikrosebészetben használatos eszközök és anyagok Eszközhasználat a mikrosebészetben Mikrosebészeti csomózási technikák Mikrosebészeti öltés és csomózás a mikroszkóp alatt 5. A gyakorlatokról készült videók (Kis amplitúdójú mozgás: betű kaparás papírról mikroszkóp alatt, Géz szálainak ki- majd visszafűzése, Kétkezes csomózási technika (makroszkóposan), Öltés gumilapba és mikrosebészeti csomózás 6. A tanulási eredmény ismertetése (attitűd és autonómia) 7. Önellenőrző kérdések
Content: 1. Description of the learning outcome (knowledge and skill) 2. Preliminary required knowledge and expertise 3. Required instruments and materials 4. Required theoretical background: Adjustment of the microscope and loupes Instruments and materials used in microsurgery Grabbing/holding instruments in microsurgery Microsurgical knotting techniques Suturing and knotting under the microscope 5. Videos of the exercises (Small-amplitude movements: scratching letters off a paper sheet under the microscope, Removing a vertical thread from a gauze dressing and lacing it back, Practicing the two-handed knotting technique (macroscopically), Microsurgical suturing and knotting on an incision made on a piece of a thin rubber glove 6. Description of the learning outcome (attitude and autonomy) 7. Self-checking questions
Video
Keywords: Orvos- és egészségtudomány; Klinikai orvostan; Sebészet; Mikrosebészet